Škarpina sa blitvom

Potrebno je: 3 veze blitve, 1 škarpina, 2 žumanca, pola čaše pavlake,
so,biber, parmezan ili neki drugi tvrdi rendani sir, lovorov list, ili majčina
dušica, kora od limuna, čen belog luka, komadići hleba za krutone.
Škarpinu odlediti i staviti u sud. Sipati vodu da ogrezne, dodati malo
soli, lovorov list ili majčinu dušicu, koru od limuna, čen belog luka i
obariti škarpinu. Kada je obarena a to bude brzo, izvaditi je iz vode,
očistiti od kože i kostiju i podeliti na dva fileta.
Za to vreme blitvu oprati, iseći na šire trake i obariti al dente.
Ocediti. Umutiti mileram (pavlaku) sa 2 žumanca, biber, so, parmezan
ili neki drugi tvrdi sir. U to dodati obarenu blitvu i izmešati.
Zatim staviti u posudu za pečenje, odozgo još malo sira rendanog i
zapeci u rerni. U tiganj sipati malo ulja i dodati na komadiće iskidanog
hleba i ispeći krutone. Na tanjir staviti zapečenu blitvu, krutone
i filet od škarpine.
Posuti seckanim peršunom ili sosom od peršuna, belog luka i ulja.